ستاد نانو با انتشار فراخوانی از فناوران خواست تا ایدههای نوآورانه خود را در حوزه ساخت پلی الکترولیت کاتیونی برای آبگیری لجن حاصل از فرایندهای بیولوژیکی تصفیه با هدف کاربرد در فاضلاب تا ۳۰ آبان ماه جاری ارائه دهند.
به گزارش روابط عمومی بسیج علمی ،پژوهشی و فناوری آذربایجان شرقی، یکی از دغدغههای مهم در تصفیه آب و فاضلاب، حمل و نقل و آبگیری لجن حاصل از فرآیندهای تصفیه فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است. فرآیند آبگیری فرآیندی برای حذف آب از لجن برای دستیابی به کاهش حجم بیشتر از لجن است.
در طی فرآیندهای بیولوژیکی و شیمیایی تصفیه آب و فاضلاب، باکتریها و میکروارگانیسمهای هوازی و بیهوازی، مواد آلی و معلق در پسابها را تغذیه کرده و آنها را به مواد قابل تجزیه تبدیل میکند. با گذشت زمان و به تدریج این ترکیبات در کف استخرهای تصفیهخانه تهنشین شده و تولید لجن میکنند.
پلی الکترولیتها، لخته کنندهها و منعقد کنندههایی هستند که به دو صورت جامد و مایع با هدف لخته کردن مورد استفاده قرار میگیرند. این ماده شیمیایی در سه گروه کاتیونی، آنیونی و غیر یونی دستهبندی میشود و فرایند لختهسازی با نمونههایی نظیر آلوم، فریک کلرید و … نیز انجام میشود، اما وظیفه اصلی پلی الکترولیتها کاهش مصرف منعقدکنندههای معمول و کاهش حجم لجن است.
“تبدیل لختههای کوچک به صورت لختههای درشت و سنگین”، “افزایش سرعت عمل تهنشینی و کاهش حجم لجن تشکیل شده” و “افزایش درجه تفکیک و کاهش مقدار مصرف ماده منعقدکننده با گسترش بهینه محدود pH” از خواص اصلی پلی الکترولیتها است.
در این راستا ستاد نانو با هدف ارائه راهکارهای نوآورانه و بدیع برای تولید پلی الکترولیت کاتیونی با هدف آبگیری لجن با کارایی بالا، فراخوانی را منتشر کرده که در آن تاکید شده است راهکارها و طرحهای ارائهشده باید کاملا شفاف و روشن و گزارشها و آنالیزهای ارائه شده باید از مراجع معتبر و براساس استانداردهای مورد قبول بهدست آمده باشند.
انجام تفسیر و شرح نتایج براساس اصول علمی و بر پایه مستندات، قابلیت بازدید و ارزیابی در کلیه مراحل انجام کار، عدم استفاده از روشهای پر هزینه و بدون توجیه اقتصادی از دیگر مشخصات طرحهای پذیرش شده در این فراخوان به شمار میرود. محصول میبایست در تولید صنعتی قیمتی برابر یا کمتر از قیمت تامین پلی الکترولیت وارداتی داشته باشد.
به نقل از ستاد نانو، متقاضیان شرکت در این فراخوان تا ۳۰ آبان ماه مهلت دارند تا نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند. در این مرحله، شرکتکنندگان میبایست حداکثر تا ۳۰ آبان ماه، طرح مفهومی خود را در چارچوبی که در اختیار آنها قرار گرفته است، مدون و سپس از طریق سامانه به صورت آنلاین ثبت کنند.
در آذرماه امسال فرآیند ارزیابی طرحها و داوری اجرایی میشود و در خردادماه سال ۱۴۰۲ برگزیدگان مرحله نخست، چهار ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی طرح خود، یک «نمونه آزمایشگاهی» مطابق با طرح اولیه خود ارائه دهند.
تیرماه ۱۴۰۲ داوری نهایی و اعلام طرح برتر خواهد بود.