خانه / اخبار / استاد دانشگاه شهید مدنی آذربایجان برگزیده «جشنواره ملی نقد کتاب” شد

استاد دانشگاه شهید مدنی آذربایجان برگزیده «جشنواره ملی نقد کتاب” شد

دکتر رحمان مشتاق مهر، استاد دانشگاه شهید مدنی آذربایجان “برگزیده جشنواره ملی نقد کتاب” شد

جشنواره نقد کتاب، داوری مقالات با موضوع نقد کتاب است که از سال ۱۳۸۲با موضوعات کلیات و اطلاع رسانی؛ میراث پژوهی؛ فلسفه، کلام و عرفان؛ علوم تربیتی و روان شناسی؛ دین (قرآن و حدیث، فقه و حقوق و اخلاق)؛ علوم اجتماعی؛ زبان؛ علوم و فنون؛ هنر؛ ادبیات؛ ادبیات داستانی و شعر؛ ادبیات عربی؛ تاریخ و جغرافیا؛ ایران و اسلام و کودک و نوجوان، هر سال مقارن با هفته پژوهش برگزار می‌شود اما امسال به دلیل شرایط ویژه کرونایی به تعویق افتاد.

اثر استاد دکتر رحمان مشتاق مهر عضو هیات علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان تحت عنوان الزامات شرح متن با نگاهی به روایت غلامحسین دینانی از غزلیات شمس»، در بخش نقد ادبی  عنوان اثر برگزیده جشنواره را بخود اختصاص داد.

دکتر مشتاق مهر در تشریح این موضوع این جشنواره  گفت: این مقاله نقد کتاب دوجلدی “شعاع شمس” در شرح ۱۲۵ غزل از کلیات شمس است که آقای کریم فیضی از روایت و تفسیر غلامحسین دینانی استاد فلسفه دانشگاه تهران از غزلیات مولانا به دست داده است.

وی افزود: شیوه پدید آمدن کتاب چنین است که آقای فیضی غزل مولانا را می خواند و آقای دینانی هم بیت بیت آن را تفسیر می کند. دکتر دینانی به تشویق آقای فیضی این کار را در مورد غزلیات حافظ و رباعیات خیام و رباعیات مولانا و دیباچه مثنوی و چند متن دیگر نیز انجام داده است.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان  اظهارداشت:طبیعی است که ایشان به دلیل ناآشنایی با زبان ادبی و ظرایف آن، چنانکه باید از عهده شرح و تفسیر این آثار برنیامده است و جامعه علمی نیز به حرمت موقعیت دانشگاهی ایشان در حوزه فلسفه بدان عکس العملی نشان نداده است.

 این مقاله به نقد دقیق و سطر به سطر شرح ایشان پرداخته است. البته به دلیل محدودیت حجم مقاله تنها به ذکر نمونه هایی بسنده شده است. و برای اینکه نقد فایده عمومی داشته باشد، نخست مقدمه ای در بیان الزامات شرح هرگونه متن ادبی آمده است تا شارحان بدون کسب این مقدمات به سراغ متون ادبی نروند و از هرگونه سهل گیری و خوارشماری آثار ادبی دوری کنند.

وی افزود: پیام اصلی مقاله این است که برخورداری از تخصص در زمینه ای خاص حقی برای اظهار نظر تخصصی در زمینه های دیگر ایجاد نمی کند و هر حوزه ای از علوم انسانی یا غیر انسانی ،دانش های مقدماتی خاص خود را دارد.

  وی در خصوص مقاله خود و اهمیت و لزوم پرداختن به نقد کتاب افزود: وزارت ارشاد اسلامی ۱۷ سال است که به اهمیت نقد کتاب در ترویج و توسعه کتابخوانی و بالا بردن سطح دانش عمومی نسبت به آثار منتشر شده وقوف یافته و به دنبال آن هر ساله در هفته کتاب جشنواره ای برگزار می کند که در آن، در سه مرحله، از مجموعه نقدهای منتشر شده در هر کدام از حوزه های علوم انسانی یکی را به تشخیص داوران انتخاب و در هفته کتاب معرفی می کند.

جشنواره امسال به دلیل تقارن با اوج شیوع بیماری با تاخیر و در ۲۱ دی ماه جاری برگزار شده است. مقاله اینجانب به همراه مقاله ای از آقای دکتر داود عمارتی مقدم استاد جوان و دانشمند دانشگاه نیشابور، جایزه نخست حوزه زبان و ادبیات فارسی را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد :  البته مقاله دیگر بنده تحت عنوان “فیه ما فیه و شرح جامع آن” در یازدهمین جشنواره در بخش متون کهن فارسی برگزیده شده بود.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان خاطرنشان کرد: نقد به مثابه چشم تیزبین جامعه، آثار منتشر شده را به دقت می نگرد و می کاود و در فهم و ارزیابی اتقان علمی آن، به خواننده کمک می کند و محاسن و معایب آن را با استناد به متن و استدلال های مقبول در هر حوزه علمی بر می شمارد و از حریم دانش و اصول شناخته شده آن پاسداری می کند.

همچنین ببینید

قراردادهای همکاری بین بسیج علمی و دانشگاه تبریز

به گزارش روابط عمومی بسیج علمی، پژوهشی و فناوری آذربایجان شرقی، جلسه ای در دانشگاه …